1 malina2 maliny3 maliny4 maliny5 malin (11 głosów, średnia: 3,64 na 5)
Loading...

Polędwiczki w sosie śmietanowym z zielonym pieprzem

Proste, a zarazem bardzo efektowne danie na specjalne okazje.

Przepis na 4 porcje.

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe,
  • śmietana słodka min. 30 %,
  • marynowany zielony pieprz (słoiczek),
  • przyprawy – zmielony kolorowy pieprz, sól

Przygotowanie:
Polędwicę oczyścić z białych błonek.  Pokroić na kawałki 10 -15 cm, rozbić delikatnie pięścią (nie tłuczkiem bo się rozwalą). Następnie posypać solą i kolorowym pieprzem.

Smażyć około 10 min. z dwóch stron.  Opieczone mięso przełożyć do garnka i dusić około 10 min.  na lekkim ogniu.

Do pozostałego tłuszczu wlać śmietanę i zielony pieprz z marynatą i gotować ok. 10 min. Przelać sos do garnka z polędwiczkami i dusić jeszcze parę minut.

Podawać z ziemniakami lub pieczywem.

Czas przygotowania: ok. 30 min.

Do sosu można również dodać 2 łyżki sosu balsamicznego.


Brak komentarzy

Brak komentarzy.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Wpisz komentarz

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.