Puree ziemniaczane z sosem
Przepyszny sosik polski, coś jak gulasz.
Składniki:
- 1 kg mięsa (łopatka wieprzowa, ewentualnie schab, może też być kurczak)
- 1 słodka papryka
- 4 duże cebule
- 1/3 szklanki mąki
- szklanka wody
- śmietana do sosów
- przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, bazylia, papryka czerwona,zioła prowansalskie)
Przygotowanie:
- Pokroić mięso w kostkę i smażyć z na oliwie z oliwek z przyprawami (zioła prowansalskie, bazylia, czerwona papryka).
- Do garnka wlać szklankę wody i dodać pokrojoną w paski paprykę oraz podsmażone mięso.
- Cebulę pokroić w półtalarki i podsmażyć na pozostałej oliwie z przyprawami. Podsmażoną cebulkę wsypać do garnka. Dodać ziele angielskie i liść laurowy i całość gotować przez 15 min.
- W szklance rozrobić mąkę z wodą i zagęścić sos – powoli wlewać cały czas mieszając.
- Przyprawić solą i pieprzem.
- Dusić ok. 15 min. ciągle mieszając. Po ugotowaniu dodać śmietanę.
- Przygotować puree ziemniaczane:
- Ziemniaki po ugotowaniu odcedzić i odparować wodę. Dodać łyżkę śmietany i sporo posiekanego koperku (pół garści /łyżkę mrożonego).
- Utłuc ziemniaki.
- Wyłożyć na talerz i polać przygotowanym sosikiem.