1 malina2 maliny3 maliny4 maliny5 malin (3 głosów, średnia: 3,67 na 5)
Loading...

Puree ziemniaczane z sosem

Puree ziemniaczane z sosem

Puree ziemniaczane z sosem

Przepyszny sosik polski, coś jak gulasz.

Składniki:

  • 1 kg mięsa (łopatka wieprzowa, ewentualnie schab, może też być kurczak)
  • 1 słodka papryka
  • 4 duże cebule
  • 1/3 szklanki mąki
  • szklanka wody
  • śmietana do sosów
  • przyprawy (sól, pieprz,  ziele angielskie, liść laurowy, bazylia, papryka czerwona,zioła prowansalskie)

Przygotowanie:

  • Pokroić mięso w kostkę i smażyć z  na oliwie z oliwek z przyprawami (zioła prowansalskie, bazylia, czerwona papryka).
  • Do garnka wlać szklankę wody i dodać pokrojoną w paski paprykę oraz podsmażone mięso.
  • Cebulę pokroić w półtalarki i podsmażyć na pozostałej oliwie z przyprawami.  Podsmażoną cebulkę wsypać do garnka. Dodać ziele angielskie i liść laurowy i całość gotować przez 15 min.
  • W szklance rozrobić mąkę z wodą i zagęścić sos – powoli  wlewać cały czas mieszając.
  • Przyprawić solą i pieprzem.
  • Dusić ok. 15 min.  ciągle mieszając.  Po ugotowaniu dodać śmietanę.
  • Przygotować puree ziemniaczane:
  • Ziemniaki po ugotowaniu odcedzić i odparować wodę. Dodać łyżkę śmietany i sporo posiekanego koperku (pół garści /łyżkę mrożonego).
  • Utłuc ziemniaki.
  • Wyłożyć na talerz i polać przygotowanym sosikiem.

Brak komentarzy

Brak komentarzy.

RSS feed for comments on this post.

Wpisz komentarz

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.