1 malina2 maliny3 maliny4 maliny5 malin (1 głosów, średnia: 4,00 na 5)
Loading...

Tarta śródziemnomorska

Składniki:

  • Spód do tarty

Nadzienie:

  • puszka tuńczyka w oleju
  • anchois 50 g
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pomidor
  • 3 jajka
  • 200 ml mleka
  • 10 czarnych oliwek z pestkami
  • czarny pieprz
  • 100 ml startego żółtego sera

Sposób przyrządzenia:

    Rozwałkuj ciasto i wyłoż formę ciastem (ok. 24cm średnicy). Ponakłuwaj ciasto widelcem. Daj ciastu odpocząć w lodówce 15-30 minut. Nastaw piekarnik na 200 stopni. Odsącz tuńczyka i anchois. Posiekaj anchois, obierz i pokrój cebulę na półkrążki. Obierz i posiekaj czosnek. Pokrój pomidora w plastry. Roztrzep jajka z mkekiem. Podpiecz ciasto 10 min w piekarniku, po czym wyjmij i, zachowując podaną kolejność, wyłóż na ciasto tuńczyka, anchois, cebulę, czosnek i oliwki. Polej jajkami wymieszanymi z mlekiem. Połóż plasterki pomidorów, posyp pieprzem i startym serem. Ciasto piec na środkowym poziomie piekarnika przez 35-40 min. Serwować z zieloną sałatą z sosem.


    Brak komentarzy

    Brak komentarzy.

    RSS feed for comments on this post.

    Wpisz komentarz

    This blog is kept spam free by WP-SpamFree.