1 malina2 maliny3 maliny4 maliny5 malin (1 głosów, średnia: 5,00 na 5)
Loading ... Loading ...

Ziemniaki z piekarnika Hasselbacks

Przepis pochodzi ze szwedzkiej książki kucharskiej.

Składniki na 4 osoby:

  • 4 do 8 średnich ziemniaków
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • sól
  • biały pieprz
  • ewentualnie 2 łyżki bułki tartej

Nastaw piekarnik 225 stopni, obierz i opłucz ziemniaki. Ziemniaki należy kroić na cieniutkie paseczki, ale nie do końca, zostaw kilka milimetrów, żeby ziemniak nadal się trzymał w całości. Można to zrobić kładąc ziemniaka na drewnianej łyżce i krojąc paseczki tak, aby nóż nie dochodził do łyżki. Przełóż ziemniaki do wysmarowanej masłem żaroodpornej formy w ten sposób, aby pokrojona część znajdowała się u góry. Za pomocą pędzla posmaruj roztopionym masłem. Włóż do piekarnika na środkowy poziom na 45-50 minut. Podczas pieczenia trzeba wyjąć ziemniaki i posmarować jeszcze raz masłem, posolić, popieprzyć i ewentualnie 10 min przed końcem pieczenia posypać bułką tartą. Kiedy ziemniaki są gotowe, powinny być miękkie w środku, a przypieczone na zewnątrz.  Podawać do mięsa lub warzyw.


Brak komentarzy

Brak komentarzy.

Kanał RSS z komentarzami do tego wpisu.

Wpisz komentarz

Spam Protection by WP-SpamFree