1 malina2 maliny3 maliny4 maliny5 malin (3 głosów, średnia: 3,67 na 5)
Loading...

Aroniówka waniliowa – nalewka z aronii z wanilią

Składniki:

  • owoce aronii -1 kg
  • alkohol ok. 70% – 1 litr* (czyli ok. 0,54 l. spirytusu + 0,46 l. wódki lub 0,73 l. spirytusu + 0,27 l.  wody)
  • cukier – 0,5 kg
  • laska wanilii

Przygotowanie:
Umyte owoce aronii i wanilię zalewany alkoholem. Po 2 miesiącach zlewamy do butelek. Pozostałe owoce zasypujemy cukrem. Jak cukier się rozpuści mieszamy z alkoholem. Zlewamy do butelek i pozostawiamy na minimum 3 miesiące.

Niektórzy robią wariant z suszonymi śliwkami (dodać do owoców przed zalaniem alkoholem) – nie próbowałem.

Jeśli nalewka wyjdzie cierpka, można dodać soku z cytryny, co złagodzi cierpkość.


* Podobno to optymalne stęrzenie do zalewania owoców alkoholem – zobacz – http://www.gp24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090906/POWIATSLUPSKI/823611063


1 Komentarz

  • By admin, Marzec 4, 2012 @ 14:12

    Zrobiłem 4 wersje aroniówki. Oto mój ranking:

    1) aroniówka pigwowa – owoce pigwowca po zrobieniu syropu do pigwówki, zalałem na ok. miesiąc gotową aroniówką. Oczywiście owoce pigwowca oddały jeszcze dużo aromatu.

    2) aroniówka waniliowa – wg powyższego przepisu.

    3) aroniowka cytrynowa – do 1 l gotowej aroniówki dodałem 50 ml soku cytrynowego (takiego ze sklepu z butelki). Sok cytrynowy złagodził cierpkość aronii.

    4) zwykła aroniówka – owoce aronii, cukier, alkohol (bez wanilii) – jest trochę cierpka.

    Ranking mojej żony jest trochę inny:
    1) aroniówka waniliowa
    2) aroniówka pigwowa
    3) aroniowka cytrynowa
    4) aroniówka czysta.

Inne odnośniki do tego wpisu

RSS feed for comments on this post.

Wpisz komentarz

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.