1 malina2 maliny3 maliny4 maliny5 malin (1 głosów, średnia: 5,00 na 5)
Loading...

Nalewka Cytrynówka

Nalewka cytrynówka

Przepis na ilości przemysłowe, bo wódeczka robiona jest głównie na wesela. Do mniejszych ilości trzeba sobie ilości proporcjonalnie przeliczyć.

Sprawdzone na weselu u Wojtka i Uli. Ocenione bardzo pozytywnie przez wszystkich gości.

Składniki:

  • 1/5 kg cukru
  • 1 litr wody
  • 5 kg cytryn
  • 7 litrów spirytusu ok. 70 %

Przygotowanie:

1,5 kg cukru ugotowac w litrze wody.  Schłodzić i  zalać 5 kg cytryn umytych (w skórkach) pokrojonych w ósemki. Następnie zalać 7 litrami czegoś co ma około 70% alkoholu. Niech postoi 48 godzin. Zlać i wycisnąć cytryny. Niech to co zlane i wyciśnięte z cytryn postoi znowu 48 osiem godzin. Znowu zlac ale z przecedzeniem.

Rada: Cytryny po tych 48 godzinach mozna wyciskac ręką ale dobrze idzie wyciskarka do ziemniakow :-)))

Dziękujemy ci Wojtku.


3 komentarze

  • By kaczor, Czerwiec 16, 2010 @ 20:36

    Proporcje przeskalowane (z zaokrągleniami w różne strony):

    200 g cukru
    150 ml wody
    0,7 kg cytryn
    1 l spirytusu 70% (0,5 l spirytusu + 0,5 l wódki)

  • By Maro, Październik 9, 2012 @ 16:50

    Chyba cos nie tak z tymi proporcjami, bo to ostra siekiera wyjdzie ???czy autor czegos nie pomylił????

  • By admin, Październik 9, 2012 @ 19:37

    Maro, nie wyjdzie ostra siekiera.
    7 litrów alkoholu ~ 70% + 1 litr wody + ~ 2 litry syropu (cukier + sok z cytryn) to wyjdzie ~ 10 litrów wódki smakowej 50%.

    Kiedyś czysta miała 50%. A to, że teraz ma 40% to przez regulacje prawne. W niektórych krajach ma 38%.

    Proporcje są sprawdzone.

Inne odnośniki do tego wpisu

RSS feed for comments on this post.

Wpisz komentarz

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.