1 malina2 maliny3 maliny4 maliny5 malin (Brak głosów)
Loading...

Nalewka jarzębinówka

Nalewka jarzębinówka

Nalewka jarzębinówka

Nalewka jarzębinowa

Składniki:

  • 30 dag owoców jarzębiny
  • 1/2 l spirytusu
  • 1/2 przegotowanej i ostudzonej wody
  • 1 szklanka płynnego miodu

Przyrządzenie:

Jarzębinę zalej miodem i alkoholem. Odstaw na 2 miesiące. Zlej nalew. Owoce jarzę™biny dokładnie rozgnieć, a zebrany sok dodaj do nalewu. Po 24 godzinach przefiltruj i przelej do butelek.  Odstaw na 4-5 miesięcy.

Tradycyjną jarzębinówkę robi się z owoców zbieranych po pierwszych przymrozkach. Jeśli takich nie mamy, można świeże owoce przechować przez 12 godzin w zamrażalniku.  Niektóre dawne przepisy mówią, bo zmrożone owoce najpierw podpiec w piecu, a dopiero potem zalać alkoholem. Chodzi o to, żeby twarde owoce zmiękczyć, aby alkohol szybciej do nich przeniknął.

Źródło: ?Nalewki domowej roboty? – dodatek do Gazety Wyborczej z 22-23 września 2007 r.


Brak komentarzy

Brak komentarzy.

RSS feed for comments on this post.

Wpisz komentarz

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.