1 malina2 maliny3 maliny4 maliny5 malin (Brak głosów)
Loading...

Nalewka korzenna z karmelem

Nalewka korzenna z karmelem

Nalewka korzenna z karmelem

Nalewka korzenna z karmelem

Składniki:

  • 1/2 gałki muszkaołowej
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kozieradki (opcjonalnie)
  • 4-5 nasion kardamonu
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3/4 l wódki
  • 1 szklanka przegotowanej wody

Przygotowanie:

Gałkę zetrzyj na tarce. Kardamon i ziele lekko rozbij tłuczkiem. Kolendrę, kmin i kozieradkę podpraż na suchej patelni. Cukier zrumien na ciemy karmel, zalej wodą i rozpuść. Dodaj korzenie, zalej alkoholem. Odstaw na 1-2 tygodnie.

Po ok. 2 tygodniach przecedź, przefiltruj, rozlej do butelek. Nalewka jest gotowa, ale jeśli postoi dłużej, nabieże więcej smaku i aromatu.

Źródło: ?Nalewki domowej roboty? – dodatek do Gazety Wyborczej z 22-23 września 2007 r.


Brak komentarzy

Brak komentarzy.

RSS feed for comments on this post.

Wpisz komentarz

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.