1 malina2 maliny3 maliny4 maliny5 malin (Brak głosów)
Loading...

Ciasto na pizzę włoską

Składniki

  • trzy szklanki mąki (po około 4/5 wysokości, razem około 360 gramów)
  • 200 mililitrów wody o temperaturze około 40 stopni (temperaturę wyczuć można palcem, jeśli włożymy go do szklanki i woda będzie ciepła, ale nie będzie nas parzyć jest okej)
  • 2 łyżeczki soli (razem około 11-12 gramów)
  • 3 gramy świeżych drożdży z kostki (nie mogą być wcześniej mrożone)
  • 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek

Instrukcja

  1. Do miski lub innego naczynia wlewamy prawie szklankę wody (4/5 wysokości szklanki).
  2. Do wody wsypujemy 2 płaskie łyżeczki soli i rozpuszczamy.
  3. Do wody z solą dodajemy 1,5 łyżeczki oliwy.
  4. Do całości roztworu dodajemy około 3 gramów świeżych drożdży (takich z kostki) mieszając całość ręką. Drożdże powinniśmy wyjąć z lodówki wcześniej, aby miały wyższą temperaturę. Drożdże nie mogą być zamrożone.
  5. Wsypujemy delikatnie dwie i pół szklanki mąki, całość delikatnie mieszając i lekko ugniatając w misce. Początkowo może wydawać nam się, że ilość mąki jest zbyt duża, jest to jednak złudne wrażenie.Pozostałe pół szklanki mąki pozostawiamy w szklance.
  6. Po 2-3 minutach, kiedy ciasto nabierze zwartej konsystencji, możemy przełożyć je na stolnicę lub inne miejsce, gdzie będzie nam łatwo je ugniatać.
  7. Stolnicę podsypujemy lekko mąką i przekładamy na nią ciasto. Ciasto ugniatamy około 20 minut, tak aby wtłoczyć do niego dużą ilość powietrza. Dzięki temu brzegi będą chrupiące i wypełnione powietrzem. Długie ugniatanie sprawi też, że ciasto będzie plastyczne.Podczas ugniatania możemy co jakiś czas lekko podsypywać mąką miejsce pracy (ciasto nie powinno przyklejać się do stolnicy) mąką, która nam pozostała. Kiedy będziemy kończyć ten proces, ciasto będzie już bardzo plastyczne i z łatwością będzie odchodzić od dłoni.
  8. Ciasto odstawiamy do naczynia, np. do miski, lekko podsypanej mąką.
  9. Całość przykrywamy wilgotną szmatką. Możemy też przykryć je suchą szmatką, a samo ciasto „pogłaskać” dłonią, którą wcześniej włożymy pod bieżącą wodę. Taki zabieg sprawi, że ciasto nie wyschnie i nie zrobi się na nim skorupa.
  10. Pozostawiamy ciasto na 60 minut, aby trochę podrosło. Ciasto powinno znajdować się w temperaturze pokojowej. Nie ma jednak konieczności stawiać go na kaloryferze.
  11. Po 60 minutach wyciągamy ciasto. Dzielimy je na dwie równe części i formujemy kulki. Kulki powinny mieć po około 250-280 gramów. Kulki mogą mieć inny rozmiar, jeśli chcecie, aby wasza pizza miała większą lub mniejszą średnicę.
  12. Kulki ciasta na pizzę przekładamy do blaszki do pieczenia lub np. pojemnika na żywność.Jeśli używacie niskiej blaszki lub pojemnika, pamiętajcie, aby zostawić po kilka centymetrów odstępu pomiędzy kulkami, aby nie skleiły się ze sobą podczas rośnięcia.
  13. Całość owijamy szczelnie folią spożywczą.
  14. Ciasto zostawiamy w temperaturze pokojowej na około 6-8 godzin do wyrośnięcia.
  15. Po kilku godzinach ciasto powinno już być wyrośnięte.
  16. Przekładamy kawałek naszego ciasta na pizzę na stolnicę, uprzednio posypując je z obu stron mąką.
  17. Ciasto bardzo delikatnie rozgniatamy za pomocą palców, próbując wtłoczyć powietrze ze środka w brzegi.
  18. Po chwili możemy zacząć rozciągać ciasto, które powinno być bardzo plastyczne. Formowanie kończymy, kiedy osiągniemy pożądaną wielkość (średnica ponad 30 centymetrów).
  19. Ciasto na pizzę jest gotowe! Możemy włożyć je na blaszkę i po ułożeniu ulubionych składników i włożeniu na kilka minut* do piekarnika rozgrzanego na maksymalną temperaturę delektować się wspaniałą pizzą. Więcej na temat pieczenia znajdziesz w poradniku jak piec pizzę w piekarniku elektrycznym.* czas pieczenia uzależniony jest od maksymalnej mocy, jaką osiąga Wasz piekarnik. Nasz piekarnik nagrzewa się do około 230 stopni, co pozwala zrobić pizzę w około 7 minut. Polecamy piec pizzę na najniższej półce.

 

Żródło: https://roadtripbus.pl/ciasto-na-pizze-wloska/


Brak komentarzy

Brak komentarzy.

RSS feed for comments on this post.

Wpisz komentarz

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.