1 malina2 maliny3 maliny4 maliny5 malin (1 głosów, średnia: 5,00 na 5)
Loading...

Lasagne z sosem bolońskim

Składniki:

  • 500g makaronu lasange
  • 250g sera mozzarella

Sos boloński:

  • 500g mielonej, chudej wołowiny
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 30ml oliwy z oliwek
  • 4 ząbkiczosnku
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka szuszonego oregano
  • sól, pieprz

Przygotowanie sosu bolońskiego:

Czosnek posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, przysmaż na niej czosnek i cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodaj mielone mięso, smaz aż mięso zacznie się rumienić. Następnie dodaj pomidory i oregano. Dopraw solą i pieprzem.

Składniki sos beszamelowy:

  • 60 g masła
  • 80 g mąki przennej
  • 700 ml mleka w temperaturze pokojowej
  • 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól pieprz
  • Sposób przygotowania:

Przygotowanie sosu beszamelowego:

Roztop masło. Kiedy zacznie się pienić stopniwo dodawaj mąkę i mieszając podsmażaj przez około minutę. Dodaj mleko cały czas miszając czekaj aż masa zgęstnieje. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Przygotowanie lasegne:

Mozarrele zetrzyj na tarcze. Naczynie do zapiekania posmaruj masłem. Spód polej warstwą beszamelu. Układaj naprzemiennie warstwami płaty makarou i porcje sosu bolońskiego. Każdą porcję zalej dodatkowo porcją sosu beszamelowego i posyp serem. Ostatnią warstwę polej resztą sosou beszamelowego i posyp grubo serem.

Włóż od piekarnika, piecz przez około 40-50 minut w temeraturze 180 c.

Przed podaniem najlepiej aby lasagne trochę przestygła to będzędzie się lepiej kroić.

źródło: Etykietka Coca-Cola


Brak komentarzy

Brak komentarzy.

RSS feed for comments on this post.

Wpisz komentarz

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.