1 malina2 maliny3 maliny4 maliny5 malin (2 głosów, średnia: 5,00 na 5)
Loading...

Makaron Z krewetkami

Inspiracja – http://www.kwestiasmaku.com/przepis/makaron-z-krewetkami-w-sosie-winno-maslanym

Pobiłem, jest super.
(jak wyjdzie, bo raz mi średnio wyszło)

SKŁADNIKI

2 PORCJE
  • 10 – 12 krewetek
  • 150 g makaronu pappardelle albo spaghetti
  • 1 ząbek czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 200 g pomidorków koktajlowych

PRZYGOTOWANIE

  • Mrożone krewetki rozmrozić (np. w zimnej wodzie), następnie obrać z pancerzy pozostawiając ogonki. Naciąć pośrodku wypukły grzbiet krewetki i sprawdzić czy nie trzeba usunąć jelita (ciemna nitka ciągnąca się wzdłuż tułowia). Oczyszczone krewetki umyć i osuszyć na papierowych ręcznikach.
  • Zagotować wodę na makaron, posolić, wrzucić makaron i ugotować al dente, odcedzić zachowując 1/4 szklanki wody z makaronu.
  • Na patelni podgrzać olej lub oliwę, włożyć pokrojony na plasterki czosnek i lekko go zrumienić, dodać masło i krewetki, posolić, zwiększyć ogień i smażyć przez ok. 15 sekund z każdej strony. Wlać wino a po chwili dodać natkę pietruszki i pokrojone pomidorki koktajlowe. Co chwilę mieszając smażyć na większym ogniu przez ok. minutę aż pomidorki zmiękną (niektóre można rozgnieść widelcem aby uwolnić soki).
  • Włożyć ugotowany makaron wraz z odłożoną wodą i na większym ogniu zagotować, można 2-3 razy potrząsnąć patelnią tak aby delikatnie podrzucić makaron do góry i trochę go napowietrzyć. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i podawać.

WSKAZÓWKI

Zamiast natki pietruszki można użyć porwanej bazylii (dodajemy ją już na sam koniec gotowania potrawy).


Brak komentarzy

Brak komentarzy.

RSS feed for comments on this post.

Wpisz komentarz

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.