1 malina2 maliny3 maliny4 maliny5 malin (Brak głosów)
Loading...

Śledzie korzenne

Składniki:

  • śledzie – matiasy  1 kg
  • cebula – 4-6 sztuk
  • pieprz mielony – 1 łyżeczka
  • ziele angielskie – zmielone (albo rozbite), 1/2 łyżeczki
  • słodka papryka – 1 łyżeczka
  • cynamon – 1/4 łyżeczki
  • goździki – zmielone (albo rozbite), 1/3 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki
  • imbir w proszku – 1/3 łyżeczki
  • olej
  • ocet – łyżka

Śledzie kilka razy wymoczyć w zimnej wodzie, następnie namoczyć w mleku na co najmniej 2 godziny.

Następnie śledzie osuszyć na ręcznikach papierowych. Natrzeć mieszanką ziół. Pokroić w mniejsze kawałki 2-3 cm. Układamy w słoju warstwowo – cebula, śledzie i na bieżąco zalewamy olejem.

Na koniec można dodać łyżkę octu lub kilka plastrów cytryny.

Odstawić na dobę do lodówki.


Brak komentarzy

Brak komentarzy.

RSS feed for comments on this post.

Wpisz komentarz

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.