1 malina2 maliny3 maliny4 maliny5 malin (6 głosów, średnia: 5,00 na 5)
Loading ... Loading ...

Sałatka z bekonem i jajkiem

Składniki:

  • bekon (cienkie plastry)
  • jajka
  • sałata lodowa
  • pomidory koktajlowe
  • czosnek marynowany
  • oliwki
  • pomidory suszone (ok 10 sztuk)
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sos „w proszku” vinaigrette lub „włoski” lub inny ziołowy
  • majonez (+ opcjonalnie jogurt naturalny)

Przygotowanie:

Sałatę umyć, porwać na kawałki i wrzucić do miski. Bekon przypiec na patelni, odłożyć na ręcznik papierowy do wyschnięcia i wystudzenia. Jaja ugotować (ok 1 na osobę). Bekon pokroić na kawałki ok. 3 cm, jaja na ósemki, pomidorki na połówki, pomidory suszone na paski, czosnek marynowany na połówki, oliwki na połówki, cebulę posiekać. Wszystko wrzucić do sałaty.

Sos: opakowanie sosu vinaigrette lub innego sosu w proszku dokładnie zmieszać z 2 łyżkami wody tak, żeby nie było grudek.  Następnie dodać wyciśnięty czosnek, wymieszać.  Żeby sałatka nie była jeszcze bardziej kaloryczna niż jest, można dodać jogurt naturalny z majonezem zamiast samego majonezu.

Sos dodać do sałatki i wymieszać. Po 10 minutach, sałatka jest gotowa do jedzenia.


2 Komentarzy

  • By Ula, Marzec 12, 2009 @ 10:38

    Sałatka przepyszna nie tylko 10 min po przyrządzeniu ale nawet na drugi dzień. Czosnek dodany do sosu działa cuda :)
    Na pewno do powtórzenia.

  • By Wojtek P, Czerwiec 7, 2009 @ 22:33

    Sałatka wciąż króluje w naszej kuchni!

Inne odnośniki do tego wpisu

Kanał RSS z komentarzami do tego wpisu. TrackBack URI

Wpisz komentarz

Spam Protection by WP-SpamFree