1 malina2 maliny3 maliny4 maliny5 malin (Brak głosów)
Loading...

Sałatka ziemniaczana z bekonem

Składniki

– 4 plastry bekonu

– 1 kg młodych ziemniaków

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– 1/2 pęczka szczypiorku

– cebula ilość wg. uznania

Sos:

– 250 g majonezu

– 1 łyżka ostrej musztardy (Dijon , Sarepska)

– sok z 1/2 cytryny

– sól i pieprz do smaku

– 2 łyżki śmietany

Jak to zrobić:

1. Posiekaj cebulę

2. Na głęboką patelnię wlej oliwę i wsyp cebulę, zanim tłuszcz się rozgrzeje. Smaż przez ok 20 min.

3. Ziemniaki pokrój w drobną kostkę i gotuj przez ok 10 min we wrzącej, posolonej wodzie.

4. Następnie odcedź i zahartuj pod zimną wodą, aż się ostudzą z wierzchu

5. Usuń z boczku wszelkie chrząstki i kostki, pokrój w cienkie paski i dodaj do smażącej się cebuli.

6. Cebulę z boczkiem przełóż do miski. Wsyp ziemniaki, posiekany szczypiorek i wszystko wymieszaj.

7. SOS: dokładnie wymieszaj majonez z musztardą, sokiem z cytryny, śmietaną, solą i pieprzem.

8. Połowę sosu (mniej więcej) wlej do sałatki a resztę przelej do osobnej miseczki (dla tych, co lubią więcej sosu).

9. Zawiń miskę z sałatką w folię i wstaw do lodówki (min. pół godz.)

SMACZNEGO!!!


2 komentarze

  • By marcin, Maj 24, 2009 @ 16:49

    Brzmi nieźle, ale czegoś nie kumam.
    W całej sałatce z 1 kg ziemniaków mają być tylko cztery plasterki bekonu, czy ten bekon trzeba pociachać drobniej ?

    ps. zmieniłem w składnikach ‚plasterki’ na ‚plastry’, bo od razu pomyślałem o takich cieniutkich plasterkach co się w paczkach krojone kupuje.

  • By Marcin_W, Maj 25, 2009 @ 7:13

    To jest tylko sałatka, więc proporcji nie musisz się sztywno trzymać. Ilość ziemniaków, bekonu zawsze możesz zmienić wg uznania.
    a boczek kupujesz w plastrach i kroisz w paski.

Inne odnośniki do tego wpisu

RSS feed for comments on this post.

Wpisz komentarz

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.